Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο
Χιλιάδες μαθητές αναμένεται να μείνουν εκτός ελληνικών πανεπιστημίων (ΑΕΙ και ΤΕΙ) λόγω του «κόφτη» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, όπως προκύπτει τόσο από τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων όσο και από τα στατιστικά των βαθμολογιών που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με το newpost, όσοι υποψήφιοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 9.000 μόρια πιθανότατα εισάγονται σε κάποια σχολή, όσοι κυμαίνονται μεταξύ 8.000-9.000 μορίων βρίσκονται στο όριο, ενώ όσοι δεν έχουν πιάσει αυτό το όριο μένουν εκτός και δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν καν μηχανογραφικό. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 20.000 μαθητές θα μείνουν εκτός.
Συνολικά 92.090 υποψήφιοι (75.435 των Γενικών και 16.655 των Επαγγελματικών Λυκείων) μετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τις συνολικά 77.415 θέσεις εισακτέων που θα διατεθούν στα πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Πώς διαμορφώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται ως εξής:
Πρώτο επιστημονικό πεδίο: 8,9
Δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο: 9,5
Τρίτο Επιστημονικό Πεδίο: 9,7
Τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο: 8,29
Πώς θα κινηθούν οι βάσεις
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η άνοδος των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων σε Χημεία ήταν καλύτερες συγκριτικά με πέρυσι.
Απογείωση των βάσεων θα δούμε και στις Οικονομικές Σχολές και Σχολές Πληροφορικής καθώς οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων σε Μαθηματικά, Πληροφορική και Οικονομία ήταν σε καλύτερες συγκριτικά με πέρυσι.
Εκτός από την εφαρμογή της ΕΒΕ, ένας επιπλέον παράγοντας που αλλάζει τα δεδομένα για την πορεία των φετινών βάσεων είναι η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας ανά μάθημα.